Kuchnia Żydów aszkenazyjskich (PL / EN)
26.06.2025 - 16:00 / Restauracja Kapłony i Szczeżuje, ul. Izaaka 7Podobnie jak wiele innych składowych kultury żydowskiej, żydowskie jedzenie w pewien sposób jest obecne, jak i nieobecne w naszej codzienności. Od prawie 1000 lat mniejszość żydowska zamieszkuje Polskę. Czy nasze kuchnie się wymieszały?
Podczas warsztatów pragniemy przybliżyć naszym Gościom smaki i dania, które wciąż możemy spotkać na naszym stole, lub te, które bezpowrotnie z tego stołu zniknęły.
Aleksander Baron i Agnieszka Kraszewska reinterpretują kuchnię aszkenazyjską na swój sposób, dlatego przechodząc na naszą kolację będziecie mogli doświadczyć wyników poszukiwań i oryginalnego progresu kuchni.
Każdemu daniu towarzyszyć będzie opowieść i historia.
- Smalec gęsi z gribenes
- Forszmak ze śledzia na chałce
- Żur na zakwasie z kiszonej chałki na wywarze z kaczki
- Gołąbki z kawiorem po żydowsku, pęczakiem w sosie z ogórków świeżych i kiszonych, koperku
- Jabłko nadziewane makagigami
Wino i alkohole:
(pairing do dań)
- wódka jabłkowa Ima Distillery 40 ml
- Winnica Wieliczka, Jantar (wino pomarańczowe) 75 ml
- wódka o smaku borowików, Łukasz Gołębiewski Bon Ton 40ml
- Golan Heights Winery, Gamla Chardonnay 2022 (kosher) 75ml
- Miód pitny Mel de Petra – trzeciak panieński 2017 75m
Bilety w cenie 350 PLN dostępne na stronie 34.jewishfestival.pl/bilety; liczba miejsc ograniczona (15 osób).